Dit artikel is geschreven door Annabel Lameijer – Aanmeldcoördinator en psycholoog.
Hoi! Ik ben Annabel en ik ben een van de aanmeldcoördinatoren bij De Online Psycholoog. Het team van aanmeldcoördinatoren bestaat op dit moment uit Linda, Liv, Sasha en ikzelf, Annabel. In ons werk als aanmeldcoördinator leggen we het eerste contact met mensen die zich aanmelden en koppelen we diegene vervolgens aan de juiste psycholoog binnen ons team. Bij De Online Psycholoog vinden we het ontzettend belangrijk dat er van tevoren een goede match wordt gemaakt tussen cliënt en psycholoog, en daarom willen we eerst meer te weten komen over de persoon die zich aanmeldt.
Voordat je start met sessies bij de psycholoog, heb je daarom eerst een kennismakingsgesprek met een van ons. Het doel van het kennismakingsgesprek is dan ook om een goed beeld te krijgen van de persoon en de situatie waar diegene tegenaan loopt. Zo kunnen wij een psycholoog vinden die daar zo goed mogelijk bij aansluit. Doordat wij een veelzijdig team van psychologen hebben, allen met een eigen achtergrond, werkwijze en expertise, kunnen we veel mensen helpen en een geschikte match vinden.
Geen wachtlijst, direct aan de beurt
Vaak kunnen mensen snel bij ons terecht en is een eerste gesprek zo ingepland. Het is daarom voor veel mensen een fijne, laagdrempelige manier om op korte termijn hulp te krijgen. Maar soms is het aanmelden de moeilijkste stap, en ervaren mensen hier al de eerste drempel. Ik hoor regelmatig dat mensen twijfelen of ze wel bij een psycholoog terecht kunnen met hun probleem, of dat er een bepaalde schaamte of onzekerheid speelt. Een veelgestelde vraag die ik krijg is: “kan ik hiervoor wel naar een psycholoog?”. Het kennismakingsgesprek kan hierbij helpen. Dan kunnen we het daar samen over hebben en onderzoeken wat voor hulp het best bij jou past. Maar wat kun je nou precies verwachten als je je aanmeldt? En hoe ziet zo’n kennismakingsgesprek eruit?
Het kennismakingsgesprek
Wanneer je je bij ons aanmeldt, komt dat bij mij of een van mijn collega’s binnen. Wij nemen je aanmelding zorgvuldig door en plannen vervolgens een kennismakingsgesprek met je in. Vaak kan dit gesprek diezelfde week nog plaatsvinden. Je kunt zelf een moment hiervoor inplannen via onze online kalender, op een tijdstip wat voor jou uitkomt. Wij zijn vrij flexibel en hebben een ruime beschikbaarheid, zowel overdag als in de avond. Je kunt dus ook na werktijd een kennismakingsgesprek inplannen of bijvoorbeeld wanneer de kinderen op bed liggen.
Het kennismakingsgesprek kan via verschillende platforms plaatsvinden, mogelijke opties zijn bijvoorbeeld Whatsapp (video)bellen, Teams, Zoom of Google Meet. Je hoeft verder niets voor te bereiden. Het enige wat je nodig hebt is een laptop, tablet of telefoon en een stabiele internetverbinding. Vaak vinden mensen het fijn om in een rustige ruimte te zitten, waar ze ongestoord hun verhaal kunnen doen.
Tijdens het kennismakingsgesprek vertel ik je wat meer over wie wij zijn en onze werkwijze, zodat je alvast een idee krijgt van wat je kunt verwachten. Maar ook ben ik benieuwd wie jij bent en waar je hulp voor zoekt. Daar stel ik een aantal vragen over, om een goed beeld te krijgen van jou en de situatie. Verder wil ik weten of er nog bepaalde factoren voor jou belangrijk zijn in het zoeken naar een psycholoog, om een zo goed mogelijke match te kunnen vinden.
We proberen altijd iemands eventuele eigen voorkeuren mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld op de teampagina meer informatie vinden over een aantal van onze psychologen. Zo krijg je alvast een beeld van ons team, de klachten die we kunnen behandelen en de verschillende behandelmethoden die we bieden. Soms weten mensen, bijvoorbeeld vanuit eerdere ervaringen met therapie, al wat wel of niet voor ze werkt, en dan is het fijn om dat vooraf te bespreken. Persoonlijk denk ik dat het vinden van een passende psycholoog al een ontzettend groot verschil kan maken in de effectiviteit van de behandeling.
Hoe gaat het verder na je aanmelding?
Na het kennismakingsgesprek wordt zorgvuldig een passende psycholoog uitgekozen en kun je op korte termijn starten met de sessies. Hoe bepalen wij welke psycholoog het beste aansluit? Ten eerste kijken we altijd naar de hulpvraag van de cliënt: waar loopt iemand tegenaan? Het belangrijkste is dat een psycholoog wordt gekozen die de juiste expertise en ervaring heeft op dat gebied. Vervolgens kijken we naar de voorkeuren van de cliënt. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld baat bij een psycholoog die vooral luistert en waarbij ze hun hart kunnen luchten, terwijl andere mensen juist aangeven een wat meer sturende en directe aanpak te waarderen. De ene persoon is geïnteresseerd in een holistische benadering, en de ander is op zoek naar praktische handvatten. Wil je aan je verleden werken, of je juist richten op de toekomst? Ben je geïnteresseerd in lichaamsgerichte of cognitieve therapie? Dat soort factoren nemen wij allemaal mee in het uitzoeken van een geschikte psycholoog.
Veelvoorkomende klachten
In mijn werk als aanmeldcoördinator zie ik van alles voorbij komen, er is veel afwisseling en ieder gesprek is anders. De klachten kunnen erg variëren en komen bij iedere persoon weer op een andere manier tot uiting. Wat ik veel voorbij zie komen zijn angst- en paniekklachten, (werkgerelateerde) stress en burn-out klachten, autisme, AD(H)D, depressieve- en somberheidsklachten, rouw, trauma, relatieproblemen, erectieproblemen en/of vroegtijdig klaarkomen, een negatief zelfbeeld, verslaving en hechtingsproblematiek.
Aangezien wij een groot team van verschillende psychologen hebben, kunnen we veel mensen helpen bij hun klachten. Zo spreek ik bijvoorbeeld ouders die op zoek zijn naar een kind- en jeugdpsycholoog, koppels die tegen relatieproblemen aanlopen, expats die met culturele verschillen te maken hebben, mensen die problemen op het gebied van intimiteit hebben, jongvolwassenen met burn-out klachten, en ga zo maar door. Zowel voor individuen, koppels als gezinnen bieden we hulp.
Iedereen kan wel eens hulp gebruiken
Wat mij vooral is opgevallen sinds ik dit werk doe, is dat iedereen op een gegeven moment in zijn of haar leven wel ergens mee te maken krijgt. Wanneer iemand daar vervolgens klachten door ervaart, en het diegene belemmert in het dagelijks leven, komen ze vaak bij ons terecht. Ik hoor bijvoorbeeld regelmatig van mensen dat ze vastlopen of in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen. Ze willen zichzelf weer terugvinden, oude patronen doorbreken of bijvoorbeeld trauma’s verwerken. Hier kan een psycholoog bij helpen, en ik denk dat het vinden van de juiste psycholoog dan echt van belang is.
Twijfel je nog ergens over? Of heb je vragen? Je bent altijd welkom om je aan te melden voor een eerste gesprek, dan kunnen we samen bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.
Dit artikel is geschreven door Annabel Lameijer – Aanmeldcoördinator en psycholoog.