Waar let een psycholoog op tijdens de sessies

Een psycholoog kan niet zo gemakkelijk gebruikmaken van ‘tools’, zoals een dokter, chirurg of ander medisch hulpverlener dat wel kan. Psychische problemen zijn vaak niet aan de buitenkant zichtbaar. Een psycholoog is daarom afhankelijk van jou en de input die jij geeft. Des te openhartiger jij je opstelt, des te beter een psycholoog je kan helpen. Maar dat is voor veel mensen best lastig. Een psycholoog is daarom opgeleid om het totaalplaatje te bekijken. Waar let hij of zij allemaal nog meer op tijdens de sessies om jou zo goed mogelijk te helpen? En wat kan je verwachten bij online hulp?

Het intakegesprek

Het eerste gesprek tussen psycholoog en cliënt staat in het teken van kennismaking. De psycholoog weet helemaal niets over jou, dus wordt jou gevraagd iets meer over jezelf te vertellen. Wie ben je? Wat doe je? Hoe ziet je leven er ongeveer uit? Deze informatie hoeft nog niks met je klachten te maken te hebben. Maar op deze manier krijgt de psycholoog wel een beetje een idee van de soort persoon die hij of zij voor zich heeft.

Vervolgens bespreek je je hulpvraag. Het is misschien lastig hier al direct diep op in te gaan, maar des te meer informatie je geeft, des te beter de psycholoog het behandelplan op jouw situatie af kan stemmen. Het is in deze kennismakingsfase nog lastig voor de psycholoog om je gedrag, emoties of gedachten in te schatten. Daarom maken sommige psychologen ook gebruik van vragenlijsten of psychologische tests.

Waar moet jij op letten?

Het kennismakingsgesprek is niet alleen bedoeld voor de psycholoog om jou beter te leren kennen. Andersom is het net zo goed belangrijk dat jij de psycholoog leert kennen. Let jij tijdens dit eerste gesprek dus ook goed op of je een klik voelt met de psycholoog. Zo niet, dan kan je dit altijd aangeven.

GERELATEERD:  Is ‘psycholoog’ een beschermde titel?

De therapie

De therapie zelf bestaat veelal uit gesprekken. De informatie die je vertelt is dus essentieel, maar de psycholoog let ook op je lichaamstaal, gedrag en emoties tijdens deze gesprekken. Hoe reageer je op bepaalde vragen? Welke onderwerpen emotioneren je? Wanneer word je boos, verdrietig of blijf je oppervlakkig? De psycholoog bouwt hierop voort door vragen te stellen. Hij of zij nodigt je uit ergens dieper op in te gaan of denkt hardop met jou mee over oplossingen.

Terugkerende patronen

Na enkele gesprekken kan de psycholoog vaak patronen herkennen in wat je vertelt, hoe je denkt en hoe je emoties zich vormen. Deze patronen zijn voor jou vaak onduidelijk, of misschien ben je je er wel helemaal niet van bewust. Door goed te observeren en echt naar je te luisteren, kan de psycholoog als buitenstaander een verhelderend perspectief bieden op terugkerende (gedachte)patronen die je wellicht in de weg staan.

Dat een psycholoog speciaal is opgeleid om een cliënt goed te begrijpen en zich in hem of haar te kunnen verplaatsen, betekent niet dat hij of zij helderziend is. Het succes van de therapie is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid informatie die jij geeft en hoe open jij je opstelt. Een fijne klik met je psycholoog is daarom een vereiste.

Ben je benieuwd naar online therapie? Neem dan gerust contact op met onze aanmeldcoördinator.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?