- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Wat is een vrijgevestigde psycholoog?
Wanneer we de term vrijgevestigde psycholoog gebruiken, bedoelen we een psycholoog of psychotherapeut die volledig zelfstandig werkt. Hij/zij heeft een eigen praktijk en verwelkomt hier cliënten. Een vrijgevestigde therapeut is dus niet aangesloten bij de ggz of een andere instelling en biedt hierdoor altijd persoonlijke hulp. Het komt vaak voor dat deze psycholoog een fysieke praktijk deelt met andere hulpverleners.
Er is in Nederland een landelijke vereniging voor vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Dit is de LVVP. Hulpverleners die aangesloten zijn bij de LVVP voldoen aan alle wettelijke regels en criteria. Hierdoor wordt de kwaliteit van hun praktijk gewaarborgd.
Verschil ggz psycholoog en vrijgevestigde therapeut
Er zitten een aantal belangrijke verschillen tussen een ggz-psycholoog en een vrijgevestigde therapeut. Ze bieden dezelfde psychologische zorg aan cliënten, maar dit doen ze op een andere plek.
- Ggz-psychologen werken binnen een ggz-instelling, zoals een ziekenhuis of kliniek. Een vrijgevestigde psycholoog werkt in een eigen praktijk.
- Ggz-psychologen maken deel uit van een groot team van psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers. Een vrijgevestigde hulpverlener werkt zelfstandig. Wel onderhoudt een vrijgevestigde therapeut vaak connecties met andere hulpverleners, zoals huisartsen, ggd-psychologen, psychiaters, seksuologen en meer.
- Om bij een ggz-psycholoog terecht te kunnen, heb je een doorverwijzing nodig van de huisarts. Voor een vrijgevestigde therapeut is dit niet nodig.
- Behandelingen binnen het ggz worden doorgaans vergoed door de basisverzekering. Of een behandeling bij een vrijgevestigde hulpverlener wordt vergoed, ligt aan je verzekering.
Vrijgevestigde psychologen aangesloten bij De Online Psycholoog
Waarom een vrijgevestigde psycholoog of psychotherapeut?
In Nederland kun je naar de ggz gaan voor psychologische hulp, maar je mag ook contact zoeken met een vrijgevestigde psycholoog. Op deze manier kies je zelf een therapeut die bij jou past en ervaring heeft met jouw specifieke klachten of uitdagingen.
Geen wachtlijst
De ggz heeft nog altijd te maken met lange wachttijden. Vaak moet je enkele weken tot maanden wachten totdat je behandeling kan starten. Een groot voordeel van een vrijgevestigde therapeut is dat je snel terecht kunt. Het intakegesprek vindt vaak al plaats binnen één tot twee weken na aanmelding.
Zelf de therapeut kiezen
Binnen de ggz wordt je vaak doorverwezen naar een psycholoog. Je kunt dus niet zelf kiezen wie jouw behandelaar wordt. Bij een vrijgevestigde psycholoog werkt dit anders. Je mag namelijk wel zelf kiezen wie jou gaat helpen. Een huisarts kan altijd een suggestie doen, maar jij hebt de touwtjes in handen.
Persoonlijke hulp
Een vrijgevestigde psycholoog werkt zelfstandig en biedt hierdoor persoonlijke hulp. Er wordt een behandelplan op maat gemaakt dat precies aansluit bij jouw wensen en behoeften. Ook heb je altijd contact met dezelfde behandelaar. Dus geen wisselende hulpverleners meer zoals in de reguliere gezondheidszorg nog weleens voorkomt. En je bent zeker geen nummertje.