Naar een psycholoog onder werktijd, kan dat

Voor een bezoekje aan de huisarts of tandarts heeft je werkgever waarschijnlijk wel begrip, maar wat als jij elke week op dinsdagochtend naar de psycholoog gaat? Hoe zit dat? Heb je hiervoor recht op verlof? En zo ja, wordt die tijd dan doorbetaald?

Buitengewoon verlof

Voor bijzondere gebeurtenissen, zoals huwelijken, begrafenissen en jubilea, verhuizingen, examens, activiteiten voor een vakbond, maar ook doktersbezoeken, kan je als werknemer buitengewoon verlof krijgen. De regels omtrent buitengewoon verlof zijn echter niet wettelijk geregeld, maar worden bepaald door de CAO, het bedrijfsreglement of jouw specifieke arbeidsovereenkomst. Hierin is niet alleen vastgesteld óf je recht hebt op buitengewoon verlof, maar ook wanneer, voor hoe lang en tegen welke vergoeding.

Verlof voor doktersbezoek

De meeste werkgevers verwachten dat je doktersbezoeken, zoals een bezoek aan de huisarts, tandarts of het ziekenhuis, in je vrije tijd plant. Is dit onmogelijk, bijvoorbeeld omdat je fulltime werkt, of omdat de arts in kwestie niet beschikbaar is op de tijden dat jij vrij bent, dan krijg je in de meeste gevallen wel gewoon verlof. Dit verlof wordt echter lang niet altijd doorbetaald. Het kan dus zo zijn dat je hierdoor uren moet inhalen of verlofdagen moet opnemen.

De kans dat je betaald verlof voor therapie krijgt, is relatief klein. Ten eerste moet een psycholoog volgens jouw CAO als ‘dokter’ beschouwd worden. Officieel is een psycholoog geen dokter. Een psychiater is dat overigens wel. Ten tweede moet je voor therapie, in tegenstelling tot een eenmalig huisarts- of tandartsbezoek, herhaaldelijk werktijd missen. Sommige CAO’s hebben een maximaal aantal verlofuren voor doktersbezoeken vastgesteld, waardoor therapie tijdens werktijd uiteindelijk alsnog niet meer mogelijk is.

GERELATEERD:  Waar kan een psycholoog allemaal mee helpen?

De regels omtrent verlof voor de psycholoog zijn dus per vakgebied of werkgever verschillend. Weet je niet zeker welke regels voor jou gelden? Doe hier dan bij je werkgever navraag naar.

Wat als je geen verlof krijgt?

Als je langere tijd in therapie zit, is het erg vervelend als je hier geen verlof voor krijgt. Het aantal verlofuren dat je hiervoor moet opnemen, kan dan snel oplopen. Heb jij een baan waar je ook ’s avonds of in het weekend voor aan de slag kunt (desnoods vanuit huis)? Overleg dan met je werkgever of je misschien wat met je uren kunt schuiven, zodat je geen vrij hoeft te nemen. Je werkgever heeft er immers ook baat bij dat jij door middel van therapie lekkerder in je vel zit, dus je hebt alle recht om zijn of haar medewerking te vragen.

Is die mogelijkheid er niet? Overweeg dan online in therapie te gaan. Bij De Online Psycholoog zijn zeer flexibele therapeuten aangesloten die ook in de avonduren of weekenden werken. Zo kan jij toch buiten werktijd om naar een psycholoog. Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?