Bedrijfspsycholoog vaker alternatief voor overvolle GGZ

Het is je vast niet onbekend dat de GGZ nog steeds te maken heeft met lange wachttijden. De maximaal aanvaardbare wachttijd is in totaal 14 weken, maar voor sommige aandoeningen of stoornissen loopt deze tijd veel hoger op. Omdat de wachttijden zo lang zijn, verwijzen huisartsen en werkgevers steeds vaker naar een bedrijfspsycholoog.

Bij een bedrijfspsycholoog wordt een werknemer sneller geholpen. Hierdoor herstelt een werknemer sneller en wordt het verzuim verkort. Op deze manier verdient een werkgever de kosten van de bedrijfspsycholoog in feite volledig terug.

Huisartsen verwijzen steeds vaker naar bedrijfspsycholoog

Burn-out is beroepsziekte nummer één en zorgt jaarlijks voor veel verzuim. Bijna 25% van al het verzuim in 2023 werd veroorzaakt door overspanning of burn-out. Een werknemer met een burn-out zit gemiddeld zo’n 300 dagen thuis. Dit kost een werkgever veel geld.

Steeds meer mensen krijgen te maken met psychische klachten. Hierdoor werken veel werkgevers met psychologen. Dit doen ze via de arbodienst of ze nemen een eigen psycholoog in dienst. Omdat de wachtlijsten bij de GGZ nog steeds erg lang zijn, verwijzen zowel werkgevers als huisartsen steeds vaker door naar bedrijfspsychologen.

Dit komt doordat werknemers bij een bedrijfspsycholoog sneller geholpen kunnen worden. Maar ook omdat een behandeling voor een burn-out en andere stressgerelateerde klachten niet door de reguliere gezondheidszorg wordt vergoed.

Werkgevers zoeken zelf oplossingen voor lange wachtlijsten in GGZ

Om langdurig verzuim te voorkomen, sturen werkgevers hun werknemers sneller naar een bedrijfspsycholoog. Hierdoor nemen grote arbodiensten steeds meer personeel aan en ook groeit het aantal onafhankelijke organisaties die zich richten op psychologische hulp voor organisaties.

Het CNV, vakbond voor de belangen van werknemers, noemt het een positieve ontwikkeling. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden. Zo is het belangrijk dat de psycholoog echt onafhankelijk is en dat de informatie niet zomaar bij de werkgever terechtkomt. Wanneer je bij een bedrijfpsycholoog komt, ga je het ook hebben over je werkgever. Deze informatie is vertrouwelijk en mag zonder toestemming niet worden gedeeld.

Werkgevers zoeken zelf oplossingen voor lange wachtlijsten in GGZ

Langdurig verzuim: dure rekening voor werkgevers

De werkgever betaalt de psychologische behandeling bij een bedrijfspsycholoog. Echter, deze kosten vallen een stuk lager uit in vergelijking met de kosten van verzuim.

Langdurig verzuim kost een werkgever veel geld. Vrijwel iedere werknemer loopt het risico om psychische klachten te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig de juiste hulp te bieden, iets wat bij de GGZ niet altijd kan. Door een bedrijfspsycholoog in te schakelen, kan het verzuim worden beperkt. Hierdoor besparen werkgevers geld én zijn werknemers gelukkiger.

Een onafhankelijke bedrijfspsycholoog voor werknemers

Bij De Online Psycholoog zijn meerdere bedrijfspsychologen aangesloten. Werkgevers kunnen onze psychologen onafhankelijk inschakelen voor preventieve en curatieve behandelingen. De bedrijfspsychologen werken volledig onafhankelijk en zijn niet in dienst bij jouw bedrijf. Dit biedt voordelen voor werknemers omdat ze open en eerlijk over alles kunnen praten, ook over de werkgever. Niets wordt zonder toestemming gedeeld en dit geeft een fijn gevoel.

Ben je een werkgever en wil je een veilige werkomgeving creëren voor jouw werknemers en ziekteverzuim zoveel mogelijk beperken? Vraag dan een gratis kennismaking aan. In dit gesprek vertellen we je hoe onze bedrijfspsychologen werken en wat de voordelen voor jou zijn.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Bron: https://nos.nl/artikel/2541552-werknemer-vaker-naar-bedrijfspsycholoog-door-wachtlijst-in-reguliere-zorg

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?